OPEN HOUSE PRAMUKA KBRI DI GEDUNG PUSAT PENGAKAP MALAYSIA

Kuala Lumpur, 11 Oktober 2009. Kuala lumpur, 11 Oktober 2009. Kamabigus Pramuka KBRI, Elslee Y.A. Sheyoputri, M.Hum. Minggu siang memenuhi undangan beramah tamah majelis Open House Ketua Pengakap Malaysia, Y. BHG. Dato’ Seri Dr. Hj. Shafei Bin Hj. Mohd Salleh di Kantor pusat Pengakap Negara.

Ucapan selamat Idul Fitri minal aidzin wal faidzin dan maaf lahir batin menandai awal penyambutan dari kedua belah pihak.  Ketua Pengakap Negara yang didampingi jajaran terasnya sangat berbahagia menyambut kedatangan rombongan pengurus pramuka KBRI Kuala Lumpur.

Ketua Pesuruhjaya Negara, Y. BHG. Dato’ Haji Kaharuddin Bin Momin dalam perbincangan dengan Elslee merasa senang  dapat mengenang masa-masa mudanya di Indonesia. Dikatakan beliau masih mempunyai keluarga di Sumatera. Istrinya seorang wanita dari daerah Kendal, Semarang dan dua anaknya pun ada di Indonesia. Jadi beliau merasa Indonesia dan Malaysia ya sama. Tak beza.

Menanggapi isu-isu hubungan Indonesia- Malaysia akhir-akhir ini, Dato’ Haji kamaruddin berharap sekali perlu ada jalinan silaturahmi yang lebih akrab lagi. Contohnya kita adakan kegiatan pramuka bersama agar generasi muda lebih akrab dan lebih saling pengertian. Paham sejarah dan paham tujuan bersama.

Tak hanya saling  bercurah perhatian ( curhat ), Dato Haji Kamaruddin  menggaet Ibu Elslee duat dalam  rentak “Ayam den Lapeh”. Wah seru, ada bakat terpendam yang muncul.

Turut mengiringi kebahagian Open House dari pengurus Pramuka KBRI antara lain: Suwandi, M.Pd., H. Saparuddin, M.Pd., Drs. Akhmad Samiri, Dewi kartikaningrat, S.Pd., Dewi Sri Susilawati, S.Pd.

Tampak pengurus pengakap Malaysia  adalah: Encik Mohm Zaki Nuruddin ( Ketua Usaha Eksekutif ), Y.BHG Datuk Haji Aziz Jamaludin Bin MHD Tahir ( Bendahara Kehormatan), Dr. Mphammed Mukhyuddin Bin Sarwani ( Pesuruhjaya Antarbangsa ), dll.